zaterdag 9 april 2011

Mezze

3/1/2009 - Mezze
Gisteren was de grote dag dat ik voor 11 mensen mocht koken. Gelukkig ging alles goed & ging iedereen happy naar huis. En ik... ik wist het stresslevel redelijk onder controle te houden. Dit kwam o.a. doordat mijn lieve mams even de krielkipjes ophaalde op de markt voor mij, maar ook doordat ik alles redelijk goed gepland had & ik van tevoren al had besloten om mezze klaar te maken in plaats van één voorgerecht dat ik op het laatste moment nog moest bereiden. Mezze zijn kleine hapjes uit de mediterane keuken die je als voorgerecht kunt serveren. Ik vind ze erg lekker & zeer geschikt voor een groter gezelschap, omdat de mensen zelf kunnen kiezen & proeven wat ze wel & niet lekker vinden. Dit waren de mezze die ik serveerde. Ik heb de recepten uit 2 kookboeken gehaald, maar heb hier & daar wat kleine aanpassingen gemaakt. Bij de mezze gaf ik pitabroodjes opgewarmd in de oven & turks brood in stukken gesneden.



Rode biet met yoghurt

500 gr. rode biet
paar druppels citroensap
1 eetlepel olijfolie
baaldjes van 1 bosje verse bladpeterselie, grofgehakt
zeezout & zwarte peper
1 teentje knoflook, tot pulp gewreven met wat zout
200 gr. Griekse yoghurt aangelengd met 2 el. melk
olijfolie
½ theelepel nigellazaadjes (of maanzaad)

Was de bieten zorgvuldig zonder de schil te beschadigen, anders gaan ze bloeden. Doe ze in een grote steelpan met koud water & zout & breng ze aan de kook. Afhankelijk van de grootte zijn ze in een half uur tot een uur gaar. Dat kunt u controleren door er met een scherp mes in te steken, net als bij aardappelen. Wrijf met uw vingers het vel eraf onder de koude kraan. Dat gaat heel makkelijk bij gekookte biet. Snij ze in plakken van 1 cm. dik, leg ze op een schaal, besprenkel ze met citroensap & olijfolie & bestrooi ze met peterselie, zout & peper. Meng de knoflook met de yoghurt & breng hem op smaak. Giet hem dan over de biet. Sprenkel wat olijfolie over het geheel & garneer hem met de nigellazaadjes.

Bron: Moro - Sam & Sam Clark



Humus bi tahina

180 gram kikkererwten, nacht geweekt in water
2-3 teentjes knoflook, uitgeperst
sap van 2 citroenen
zout
4 eetlepels tahin (sesampasta, te koop bij turkse & marokkaanse winkels)

Laat de geweekte kikkererwten uitlekken & kook ze ongeveer 1 uur in vers water of zo lang tot ze gaar zijn. Giet ze af & bewaar het kookvocht. Pureer de kikkererwten in de keukenmachine tot een puree. Voeg de resterende ingrediënten toe met wat van het kookvocht - zoveel dat er een zachtromige pasta ontstaat. Maak deze op smaak met de kruiden (bijv. paprikapoeder, peterselie, sumac, komijn etc. etc.) Voeg zo nodig nog wat meer citroensap, knoflook of zout toe. Doe de room op een platte schaal & dien op met Arabisch brood of pita.

Bron: Tamarinde & saffraan - Claudia Roden



Baba ghanoush

1 kilo aubergines
2-3 teentjes knoflook, uitgeperst
zout
4 eetlepels tahin
sap van 2 citroenen (of meer naar smaak)

Prik de aubergines op een paar plaatsen in met een mes of vork zodat ze niet openbarsten. Leg ze dan 20 minuten onder de grill tot ze van binnen zacht aanvoelen of rooster ze 30 minuten in een zo heet mogelijke oven, waarbij ze ten minste 1x gekeerd worden. Als de aubergines zacht zijn, laat ze dan even afkoelen (ik liet ze een nacht in de koelkast staan, wegens tijdgebrek). Pel de aubergines wanneer ze voldoende afgekoeld zijn, doe ze in een vergiet, snij het vruchtvlees fijn met een puntig mes & prak het met een vork, waarbij de pittere sappen door de gaten van het vergiet weglopen. Voeg knoflook, wat zout de tahin & het citroensap toe, klop dit goed door & voeg kruiden naar smaak (bijv. peterselie, koriander of munt) toe. U kunt hiervoor de keukenmachine gebruiken. Schenk de pasta in een ondiep bord & dien deze op met Arabisch of pitabrood om erin te dopen.

Bron: Tamarinde & saffraan - Claudia Roden



Kaas'sigaren'

200 gram feta
1 ei, losgeklopt
klein bosje munt & peterselie, fijngesneden
kappertjes, fijngehakt
4 vellen filodeeg, of meer indien nodig
2 eetlepels gesmolten boter of olie

Prak de feta voor de vulling met een vork fijn & vermeng deze met het ei & de kruiden. Neem de velletjes filo pas uit de verpakking wanneer u ze nodig heeft, want ze drogen vrij snel uit. Snij de velletjes in rechthoeken van ongeveer 30 bij 12 cm. (ik sneed daarvoor de velletjes in driën) & leg ze op elkaar. Bestrijk het bovenste velletje met boter of olie. Neem dan een volle theelepel vulling. Leg die aan de ene kant van de rand in een dunnen worstvorm - ongeveer 2½ cm. vanaf de rand & de zijkanten. Rol het deeg op met de vulling erin als een sigaret.Vouw de uiteinden ongeveer een derde naar binnen om de vulling vast te houden & rol verder. Zijn de velletjes filo te din & scheuren ze gemakkelijk, neem dan 2 velletjes & bestrijk ze tussenin met olie. Leg de 'sigaren' dicht tegen elkaar op een ingevet bakblik, bestrijk de bovenkant met olie of gesmolten boter & bak ze bij 180ºC in 30 minuten in de oven krokant & goudbruin.

Bron: Tamarinde & saffraan - Claudia Roden



Flapjes met gehakt, uien, rozijnen & pijnpitten

5 velletjes filodeeg, of meer indien gewenst
3 eetlepels gesmolten boter of olie
1 kleine ui, fijngesneden
2 el. zonnebloemolie
250 gram lams-/rundergehakt
zout & peper
¼ theelepel gemalen piment
¾ theelepel kaneel
2 eetlepels pijnboompitten, licht geroosterd
2 eetlepels rozijnen

Bak voor de vulling de ui in de olie goudbruin. Voeg het gehakt toe & bak dit licht aan, rul het meteen met een vork & tot het van kleur verandert; voeg zout, peper, piment & kaneel toe. Roer ondertussen de pijnboompitten & rozijnen erdoor. Neem de velletjes filo pas uit de verpakking wanneer u ze nodig heeft. Snij de velletjes in rechthoeken van 30 bij 12 cm. & stapel ze op elkaar. Bestrijk het bovenste velletje licht met boter of olie. Neem een volle theelepel vulling, leg die aan de ene kant van het velletje filo, ongeveer 3 cm. vanaf de rand. Vouw de rand over de vulling heen. Neem nu een hoek & vouw deze diagonaal, zodat er een driehoek ontstaat. Ga zo door tot het hele stuk deeg in een driehoekig pakje is veranderd, waarbij u mogelijke gaten sluit, zodat de vulling er niet uit kan lopen. Zijn de velletjes filo te dun, neem dan 2 velletjes tegelijk & bestrijk ze tussenin met gesmolten boter of olie. Leg de kleine pakjes dicht naast elkaar op een ingevet bakblik, bestrijk de bovenkant met olie of boter & bak ze in 30 min. bij 180ºC goudbruin & krokant.

Bron: Tamarinde & saffraan - Claudia Roden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten