zaterdag 9 april 2011

Plaatpizza

4/1/2009 - Plaatpizza van Marieke
Doordeweeks maak ik soms pizza met kant-en-klare steenovensbodems die ik bij Albert Heijn koop. Een lekkere doordeweekse maaltijd & een goede oplossing voor wanneer ik geen zin heb om uitgebreid te koken. En de pizza's zijn best lekker als je ze vervolgens belegt met goede ingrediënten (ik neem vaak pancetta, pijnboompitten & rucola, Jeroen gaat voor ham & champignons) Ze zijn in ieder geval zo lekker dat we nog nooit pizza gehaald hebben bij de Domino's Pizza die hier praktisch voor de deur zit... Maar goed, vandaag geen kant-en-klaar-bodems van de Appie, maar zelfgemaakte plaatpizza. Geïnspireerd door het januari-nummer van Delicious besloot ik om maar weer eens een keer zelf aan de slag te gaan met deeg, tomatensaus & toppings... Hier volgt het recept:



Plaatpizza van Marieke

zakje (7 gr.) gedroogde gist
2 tl. olijfolie + extra voor invetten
160 gram bloem, gezeefd
zout
250 ml. tomatenblokjes uit blik
teentje knoflook, gepeld
gedroogde basilicum & oregano
bolletje mozarella
geraspte kaas
toppings: ham, salami, champignons, kappertjes, tonijn, ansjovis, ananas etc. etc.

Deeg: Doe de gist & 200 ml. lauw water in een kom & klop het goed door elkaar. Klop er geleidelijk de olijfolie doorheen & zet op een warme plaats weg gedurende 10 min. of totdat het mengsel begint te bubbelen. Doe de bloem & 1 theelepel zout in een grote kom & giet het gistmengsel erbij. Mix alles goed door elkaar & kneed het zo'n 15 min. met de hand (of evt. met een mixer met deeghaken) totdat het deeg elastisch & glad is. Bestrijk de binnenkant van een grote kom met een laagje olie. Doe het deeg erin, draai rond, zodat het bedekt wordt met een dun laagje olie. Dek de kom af met een schone theedoek & laat 1-1½ uur op een tochvrije plaats staan tot het deeg verdubbeld is in volume. Haal het deeg dan uit de kom, duw het stevig naar beneden om de lucht eruit te krijgen. (nu kun je het evt. een nacht in een afgedekte kom in de koelkast bewaren of worden ingevroren, laat het deeg hierbij voor gebruik op kamertemp. komen) Leg het deeg op een bakplaat ingevet met boter & bestoven met bloem & laat het weer zo'n 15 min. rusten. Het deeg kan dan uitgerold worden om de verdere pizza te maken.

Pizzasaus: Doe de tomaten, het teentje knoflook & de kruiden naar smaak in een keukenmachine of de beker van de staafmixer, breng op smaak met zout & peper & mix er een gladde saus van.

Pizza bereiden: Verwarm de oven voor op 200-220ºC. Rol het deeg voor de pizza uit over de hele bakplaat, laat de randen een beetje rechtop staan. Prik met een vork een aantal gaatjes in de pizzabodem. Bestrijk de bodem met de pizzasaus (je zult niet alles nodig hebben, evt. kun je de rest van de saus invriezen) met behulp van de achterkant van een lepel. Snij het bolletje mozarella in dunne plakjes & beleg de pizza ermee. Beleg de pizza naar smaak met verschillende toppings (hierboven staan wat voorbeelden, maar je kan creatief zijn) & strooi er geraspte kaas overheen. Zet de bakplaat met de plaatpizza in de oven & bak hem ongeveer 20 minuten tot de pizza gaar & goudbruin is. En dan... smullen maar!!! Oh & de restjes?!? Die zijn weer heel erg lekker als snelle lunch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten