zaterdag 9 april 2011

Quiche Lorraine

2/3/2009 - Quiche Lorraine
Wie o wie kan mij helpen?!? Ik zat zaterdagochtend naar Bake van Rachel te kijken op de BBC & vond onderstaans recept wel heel erg leuk om te maken (heb het recept herleid n.a.v. aantekeningen die ik maakte tijdens het kijken, dus er kan een foutje in geslopen zijn). Alleen is het niet handig om deze quiche op een doordeweekse avond te maken wegens de tijd die het deeg nodig heeft om te koelen, om blind te bakken etc. etc. Nou vroeg ik me af of ik de bodem ook een dag eerder zou kunnen maken (t/m het blind bakken) & om de volgende dag de vulling erin te doen & de quiche helemaal af te bakken?!? Als er iemand is, die me dat kan vertellen, dan laat ik zo snel mogelijk weten hoe de quiche was!!! Alvast bedankt voor de hulp!



Quiche Lorraine volgens Rachel Allen

deeg:

200 gram bloem
100 gram boter, in kleine blokjes gesneden
1 ei, geklopt
snufje zout
vulling:

4 eieren - 2 hele, 2 eidooiers
250 ml. room
ong. 175 gram bacon, in reepjes
1 ui, fijngesneden
geraspte kaas (gruyere, cheddar)
peterselie, fijngehakt
boeslook, fijngehakt
zout & peper
Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng voor het deeg de bloem & de boter tot een kruimelig deeg. Voeg de helft van het losgeklopte ei toe & een snufje zout & meng alles goed door elkaar. Als het deeg te droog is, dan moet je nog wat ei toevoegen. Kneed het deeg tot een samenhangende bal, pak het in plasticfolie in & leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om af te koelen. Vet een quichevorm in met wat boter. Haal het deeg uit de koelkast & leg het tussen 2 laagjes plasticfolie. Rol het tussen de 2 laagjes folie uit tot een ronde lap deeg die groot genoeg is om de quichevorm te bedekken. Haal één laag folie weg & leg behulp van de andere laag de deeglap in de vorm. Druk het deeg aan de randen goed aan & snij de overhangende stukken deeg weg. Bedek de bodem van de taart met ruim bakpapier & strooi er een steunvulling (bijv. gedroogde bonen) voor het blind bakken op. Zet de quichevorm in de oven & laat ongeveer 20 minuten bakken. Haal de laatste 5 minuten de steunvulling & het bakpapier uit de taart.

Voor de vulling: klop de eieren & eidooiers & voeg de room eraan toe. Bak de spekreepjes uit in een klein beetje olijfolie. En fruit de uien in wat olfijolie tot ze zacht & glazig zijn. Voeg de spekjes & uitjes bij het ei/roommengsel. Doe vervolgens de geraspte kaas erbij & schep alles goed door elkaar. Strooi ook de peterselie & bieslook over het vullingsmengsel & proef even. Voeg dan naar smaak zout & peper toe. Giet de vulling in de quichevorm doe je zojuist blind gebakken hebt & zet de quiche nog eens zo'n half uur in de voorverwarmde oven (ook op 180ºC) tot de vulling mooi gaar & bruin eruit ziet. Serveer de quiche met een simpele groene salade aangemaakt met wat olijfolie & azijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten